КИА РАЗКРИВА ТЕХНОЛОГИЯТА НА БЪДЕЩЕТО – СОЛАРНО ЗАРЕЖДАНЕ НА ЕКОАВТОМОБИЛИ

Категории в блога
от admin | Публикувано в Блог | Все още няма коментари. | 1033 прегледа на този пост
КИА РАЗКРИВА ТЕХНОЛОГИЯТА НА БЪДЕЩЕТО – СОЛАРНО ЗАРЕЖДАНЕ НА ЕКОАВТОМОБИЛИ

КИА Моторс обяви плановете си да представи технология за зареждане тип „соларен покрив“ за избрани модели на южно-кореския автопроизводител. Генериращите електричество соларни панели ще бъдат интегрирани в покрива или в предния капак на автомобила и ще подпомагат двигателя с вътрешно горене, хибридната система или батериите на електромобилите с допълнителна електрическа енергия, като намаляват разхода на гориво и увеличават пробега.  

Технологията за зареждане с помощта на слънчева енергия е разработена, за да подпомага основния задвижващ агрегат на превозното средство, удължавайки пробега с едно зареждане и редуцирайки емисиите на CO2. Системата ще има възможността да зарежда батериите на екологични електрически и хибридни автомобили, както и да подпомага автомобилите на двигател с вътрешно горене, като по този начин ще спомогне за подобряване на горивната ефективност.

Към момента са разработени три вида системи за зареждане от соларни покриви: първият вид е за хибриди, а технологията от второ поколение включва полупрозрачни покриви за автомобили, задвижвани от ДВГ. Третото поколение на технологията ще интегрира олекотен соларен покрив за електромобили, захранвани от батерии.

Системата от първо поколение, която ще бъде използвана за хибридни модели, е направена със структура от силициеви слънчеви панели, които са интегрирани в стандартния покрив на автомобила. Тази система може да зарежда батерията на 30 до 60% от капацитета й през деня в зависимост от метереологичните условия.

Втората генерация на системата с полупрозрачен соларен покрив ще бъде използвана за автомобилите на ДВГ – за първи път в света. Полупрозрачните панели могат да бъдат интегрирани в панорамен покрив, който позволява светлината да влиза в купето, като същевременно се зарежда акумулаторът на автомобила. Прилагането на системите за зареждане със слънчева енергия към автомобилите на ДВГ ще им помогне да отговорят на все по-строгите глобални норми, ограничаващи емисиите на CO2.

Системата от трето поколение в момента се намира в период на тестване. Тя е проектирана за имплементиране в покрива и предния капак на електрическите автомобили с акумулаторна батерия, за да бъде генерирано максимално голямо количество енергия за отдаване.

Обосновка на технологията

Системата за соларно зареждане се състои от слънчев панел, контролер и батерия. Тъй като панелът абсорбира фотоните от слънчевата светлина, той създава дупки (елементарни положителни заряди) в силициевите клетки. По този начин протича ток и се генерира електричество.

Когато е поставен слънчев панел с мощност 100W, той може да произвежда до 100Wh енергия (в идеални условия: на обяд през лятото, интензивност на радиацията 1000 W/m2). Контролерът разполага с Maximum Power Point Tracking (MPPT), която управлява напрежението и силата на тока, за да увеличи ефективността на електроенергията, събрана от слънчевия панел. Тази мощност се преобразува и съхранява в акумулатора или се използва за намаляване натоварването на алтернатора на автомобила, като по този начин се увеличава пробегът с едно зареждане.

„В бъдещите ни автомобили ще бъдат интегрирани различни видове технологии за генериране на електроенергия. Соларният покрив е първата от тези технологии и с него автомобилите вече няма пасивно да консумират енергия, а ще започнат да я произвеждат активно”, заяви отговорният за технологията Jeong-Gil Park, изпълнителен вицепрезидент на отдел „Инженеринг и дизайн” на Хюндай Мотор Груп. Това е вълнуващa еволюция за нас, разработване на технология за собствениците на автомобили, която ще им помогне да се превърнат от енергийни консуматори в производители на енергия".

KIA Motors Corporation (www.kia.com) – производител на автомобили с високо качество – е основана през 1944г. и е най-старият корейски автопроизводител. Като част от Hyundai-Kia Automotive Group, КИА се стреми да се позиционира сред лидерите на световния автомобилен пазар. С 10-те си производствени бази в 5 страни КИА продава повече от 2,7 милион автомобила годишно и поддържа дистрибуторска мрежа в повече от 150 страни. Днес КИА има 48 000 служители и годишни приходи от 43 милиарда долара. Kia Motors е официален спонсор на Australian Tennis Open и официален партньор на FIFА – управителното тяло на FIFA World Cup. Мотото на КИА Моторс Корпорейшън “Силата да изненадваш” – олицетворява целта на марката постоянно да изненадва своите клиенти по цял свят с автомобилни иновации.

Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:
Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!