СМЯНА НА МАСЛО И ФИЛТРИ НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ!

Категории в блога
от admin | Публикувано в Блог | Все още няма коментари. | 1259 прегледа на този пост
СМЯНА НА МАСЛО И ФИЛТРИ НА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ!

Кога и защо трябва да сменим двигателното масло на автомобила си?

За да функционира правилно двигателят на Вашият автомобил е необходимо да се следват двете златни правила за определяне времето за смяна на масло.

Първото е да се съобразите с броя изминати километри, съгласно изискванията на производителя на Вашият автомобил – обикновено това са 10 000 км., ако пътуването на дълги разстояния е част от ежедневието ви.

Второто правило е маслото да се смени една година след последната смяна, независимо колко километри са изминати.

Тези две првила вървят ръка за ръка! Ако не е изпълнено едното, то важи другото.

Защо трябва да сменим маслото след една година?

Двигателното масло е смес от сложни и перфектно балансирани вещества, точно съобразени с нуждте на автомобила. Често поради дълъг престой на маслото в двигателя /шофиране предимно в градски условия/ се получават допълнителни натоварвания върху него и присадките, което намалява свойствата и ефективността на маслото, вследствие на кооето способността за качествено омазняване на двигателя се влошава.
Качеството на маслото зависи много от начина, по който се използва автомобила. Автомобил, който се шофира само на къси отсечки и кратки пътувания не достига правилната работна температура на двигателя и при един по-дълъг интервал между смените, в маслото започнат да се събират вода и неизгоряло гориво. Ако използвате автомобилът си на дълги разстояния, поддържа се добре и се шофира с разумна скорост, смяната на маслото може да се извършва спрямо препоръките на производителя. Практиката показва, че смяната на масло при използване на автомобила на къси разстояния се определя въз основа на фактора време, а не на фактора изминат път, и обратно – при дълги разстояние факторът е изминати километри.

  Ето и няколко насоки, за поддържане на автомобила и маслото в добро състояние:

  • Следвайте препоръките на производителя на автомобила по отношение на качеството на маслото, масленият филтър, както и за качеството на горивото и сроковете за сервизно обслужване;
  • Маслото представлява много сложно балансирана система и използването на добавки би могло лесно на я наруши, затова винаги се допитвайте до вашият сервиз;
  • Проверявайте нивото на маслото редовно, особено ако двигателят е по-стар и консумира повече масло;
  • Не се опитвайте де спестите пари, като карате вашето масло или филтър да работят над срока, препоръчан от производителя или от сервизните специалисти;
  • Проверявайте под автомобила за течове на масло, това е първи признак за неприятности;
  • Сменяйте маслото на автомобила си в автосервиз. Отработените масла съдържат силно отровни и силно токсични вещества, които замърсяват природата и могат да причинят заболявания при директен контакт с него. Никога не изхвърляйте маслото в оточните води - изсипвайте го в съд.

 

Коментари (0)

Напишете коментар

Вашето име:


Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода за сигурност от картинката:




Вашият коментар: Note: HTML не е преведен!